Colla Bastoners de Gràcia
ELS NOSTRES INSTRUMENTS
La gralla és un instrument de vent fusta format per un tub de forma troncocónica d'uns trenta-cinc centímetres de llargada, el qual amplifica el so
produït per una llengüeta de doble canya, l'inxa.
D'istruments semblants a la gralla en podem trobar pràcticament arreu del món, la qual cosa fa pensar que l'instrument és antiquísim. D'aquests instruments els més directament relacionats amb la gralla són la dolçaina valenciana, dulzaina aragonesa, el graile occità i la gaita navarra.
De gralles se´n poden trobar de dos tipus. La gralla seca, que és el model més primitiu, té un so sec o dur i té set forats melòdics i dos de sonoritat. El tipus més evolucionat s'anomena gralla dolça o de claus. És un model més modern, té un so més dolç i disposa de dues o més claus metàl.liques per augmentar la seva tessitura i fer tons cromàtics.
El suport rítmic que acompanya tradicionalment les gralles és el Timbal, també anomenat tabal. De tabals en podem trobar de dues menes, els de fusta i els de llauna. Podem considerar que el tabal més tradicional és el de fusta, ja que es relaciona l'aparició dels tabals metàl·lics amb l'aparició de les gralles dolces.
ELS NOSTRES BALLS
El repertori de balls està format per una sèrie de danses que els membres de la colla han anat creant a partir de músiques populars d’arreu del país, o bé, cedides per altres localitats (com és el cas del Moià).
Balls estàtics: Són aquells balls on l’origen i fi del ball són el mateix lloc. Els utilitzem en places o punts de lluïment.
Balls de cercavila o caminats: Són aquells balls on l’origen i fi del ball són en diferent lloc, per tant en el transcurs del ball els balladors es mouen de lloc, els fem servir en cercaviles.
En general, calen 8 balladors per cada ball.
A continuació es mostra la relació de balls i breu història, si és que en tenen:
Virolet de Gràcia
Ball estàtic.
Ball insígnia de la colla que resumeix la filosofia de la colla envers el ball de bastons. Els balladors es situen en cercle, simulant una sardana, un ballador entra en el mig del cercle i ensenya a la resta de balladors una nova manera de ballar, quan acaba de mostrar-lo es dirigeix a una ballador i li ensenya el ball, aquest li agrada i ho comparteix amb un altre, fins a completar el cercle, com que a tots ens ha agradat, acabem ballant tots amb tots. És un ball que es pot ampliar a tants balladors com vulguem, afegint aquest valor de benvinguda i que tothom i té lloc.
Música: El Virolet de Gràcia
Dansa de la Mort
Ball estàtic.
És força apta per ser ballada amb bastons perquè és molt ritmada, i ràpidament s’endevina on s’han de donar els cops. En els darrers temps s’ha fet força coneguda i la ballen altres formacions, com Sabadell.
Música: Dansa de la Mort
Plegafems
Ball estàtic.
És originari de Sant Pere de Ribes, el títol sembla que es deu a alguna cantarella aplicada pel públic o els mateixos bastoners, ja que en un moment del ball picaven a terra.
Música: El plegafems
La Basca
Ball estàtic.
Els inicis de la colla, ens acompanyaven uns músics de Sant Feliu de Llobregat, que tocaven una melodia i els membres de la colla els hi va agradar i en van fer una coreografia.
Música: La Basca
Boja
Potser un ball estàtic i/o de cercavila.
Va ser el primer ball que va realitzar la colla abans de sortir al carrer, el 28 de desembre 1981, a l'ateneu cívic l'Artesà, quant s'intentava recuperar un espai per les colles d'aquella època.
És una variant de la boja de Vilanova, estesa a tota Catalunya des de que es publica al Costumari Català de Joan Amades. Té una melodia enganxadora i alegre. El
títol es creu que es degut a que el tempo es va accelerant fins obligar als bastoners a assolir velocitats vertiginoses.
Música: La boja
Giravolt
Ball estàtic.
Ball creat per membres de la colla, per la ballada final de la 28a Trobada Nacional de Colles Bastoneres de Catalunya, a Moià l'any 2003.
Totes les colles teniem la música en comú, però cada colla va crear la seva coreografia.
Música: Giravolt
Molinet
Ball estàtic.
Degut a una forta davallada de balladors ens vam sentir amb la necessitat de fer un ball amb 6 balladors, i així poder ampliar el repertori de balls. La coreografia del ball té la característica que els balladors cada cop que fan una tirada del ball giren un quart de volta cada cop.
Música: Joan del Riu
Polca de l'infern
Ball estàtic.
Dansa d’un nivell molt elevat per la seva complexitat de
moviments i picades.
Música: Polca de l'Infern.
Moià
Ball estàtic.
Fou apresa d’aquesta població, però és comuna a la zona del Bages i Osona. El Moià es coneix en altres indrets del Bages i Osona com La Processó, que a la vegada és una variant del popular Virolet de Sant Pere.
Ens va servir durant molts anys com a ball emblemàtic i de presentació a plaça.
Música: Moià
Parelletes
Ball estàtic.
Creat per membres de la colla al 2011. El nom ve de la formació inicial, tots comencem amb parelles. La rotllana vol simbolitzar la presó i és un ball amb moltes picades fortes i contundents.
Música: La pressó del Rei de França
Ball de l'Aplec
Ball estàtic.
Ball creat per membres de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, per fer una ballada conjunta final en les jornades organitzades per ADIFOLK a l'Aplec internacional 2016.
Música: Ball de l'Aplec.
Soldat
Ball de cercavila.
Ball,que a diferència d’altres, es composa amb quadres (quatre balladors). Es pot afegir-ne a tots els que vulguem.
Música: Petons i cireres (La cirereta)
Bastoncé
Ball de estàtic.
Ball creat per membres de la colla, per la ballada final de la 39a Trobada Nacional de Colles Bastoneres de Catalunya, a Sant Adrià del Besós l'any 2014.
Totes les colles teniem la música en comú, però cada colla va crear la seva coreografia.
Música: Bastoncé (dels Laietans)
Coixa
Ball de cercavila.
Té la particularitat que avancem estant els balladors d’esquena en el sentit de la marxa.
Música: Gràcia de Festa
Ziga-zaga
Ball de cercavila.
Ball en parella en el qual es crea un passadís i els balladors entren en aquest ballant per dins entrecreuant-se amb els balladors que queden fora, en forma de ziga-zaga, d’aquí esdevé el nom.
Música: Salt de Plens de la Patum de Berga
Canvi-Canvi
Ball de cercavila.
Ball d’improvització, es balla per parella, hi ha un ballador que “canta” les figures que executaran tots els balladors.
Música: